Your request is being processed.
Your request is being processed.

Ruots kaunokirjat

Kirjastoluokat

Genre

Kieli

Kansityyppi

Hinta

Kustantaja/merkki

Sulje
Sulje
|
Näytetään tuotteet 1 - 10 Edellinen sivu 1 - 100 Seuraava sivu

Finska kriget 1808-1809
En berättelse om tsarens röda streck och kungens svarta band

FINSKA KRIGET 1808-1809 utgör den fjärde delen av en serie, Tornedalska öden och äventyr, som bygger på Bengt Pohjanens essäer, krönikor och berättelser om gränslandet Meänmaa - Tornedalen - "Sveriges tysta myr" som inte ens Nils Holgersson upptäckte. Pohjanen har sedan debuten i början av 1970-talet i romaner, sånger, pjäser, dikter, film och operor låtit otaliga röster ljuda i detta Gränsens tredje rum, där politiska och religiösa utopier, existentiell nyfikenhet och reslust skapat en alldeles egen gränsöverskridande mentalitet och berikande interferens mellan områdets många språk och kulturer. Denna berättelse om Finska kriget 1808-1809 utspelar sig i slott och soldattorp, i Torneå, Sankt Petersburg och vid Runebergs Virta bro. Här möter vi de legendariska officerarna, Sandels, von Döbeln och de tornedalska soldaterna i Torneå kompani, som frös och svalt och kunde allt blott ej sin humor svika. Den 3 maj 12.00 1808 överlämnades Sveaborg till ryssarna och då ristades den första bokstaven i svenska Tornedalens historia.
23,95 €
Kirjailija Pohjanen, Bengt
ISBNP9789187899621
Tuotemuotosidottu
Vuosi2017

Ödesnatten -44
Tornedalska öden och äventyr 3

ÖDESNATTEN -44 utgör tredje delen i serien, Tornedalska öden och äventyr. Meänmaa - Tornedalen - har länge varit "Sveriges tysta myr" som inte ens Nils Holgersson upptäckte. Författaren Bengt Pohjanen har sedan debuten i början av 1970-talet, i romaner, sånger, pjäser, dikter, kortfilmer och operor låtit otaliga röster ljuda i detta Gränsens tredje rum, där politiska och religiösa utopier, existentiell nyfikenhet och reslust skapat en alldeles egen gränsöverskridande mentalitet och en berikande interferens mellan områdets många språk och kulturer. Denna berättelse utspelar sig under några dygn längs gränsen mellan Sverige och Finland hösten 1944. Den 4 september tystnade vapnen mellan Sovjet och Finland, men marken var brännhet, läget spänt och förvirrat. En finsk underlägsen arme hade visserligen hållit ställningarna och stoppat de sovjetiska trupperna i Nordens blodigaste slag i Tali-Ihantala sommaren 1944, men kraven från Stalin och Molotov var hårda. Finlands allierade, tyskarna, måste senast den 15 september vara ute ur landet och de kvarvarande interneras och skickas till Sovjet. Skulle Röda armen gå in i Finland? Vad få visste var att det fanns en tidsfrist och att tiden höll på att rinna ut ...
24,95 €
Kirjailija Pohjanen, Bengt
ISBNP9789187899324
Tuotemuotosidottu
Vuosi2016

Basses bästa

Sebastian Nybergs satiriska serier på bloggen basse.ratata.fi har snabbt blivit populära och delas friskt i sociala medier.Nu har de mest briljanta serierna samlats i en volym. Sidorna är perforerade för att det ska gå lätt att riva ut favoriter och fästa dem där de hör hemma: på kylskåpet.I volymen ingår en hel drös nytecknade serier och serier som valts ut av bloggens trognaste läsare. Här avhandlas allt från ordet hen och jämställdhet i magsjuk familj till Guggenheimhärvan och diplomingenjörers överlägsenhet. Vi får också veta hur många finlandssvenskar det behövs för att skruva i en glödlampa.
23,95 €
Kirjailija Nyberg, Sebastian
ISBNP9789515234582
Tuotemuotonidottu
Vuosi2014

Guiden
33 nedslag

Har Helsingfors trots allt en flod? Vem har ett minnesmärke på Malms begravningsplats, är nedgrävd i Borgå men spökar på trapporna till Statsrådsborgen? Hur känns det att bada i grisblod på Koittos scen och vem var Diktonius? Är det roligt att växa upp i de östra förorterna?Om att ta sig över broar och klassbarriärer handlar Susanne Ringells bok Guiden. Det är en bok om en stad och ett liv i denna stad. Oanade förbindelser uppdagas, mellan björnar och isbrytare, mellan Urho Kekkonen och runosångaren Larin Paraske.Det är fullt av lås på "Kärlekens bro" mellan Högvakten och Skatudden, den verkar inte ha rum för flera förhoppningsfulla. Men mitt på bron står Susanne Ringell och skildrar sin hemstad på jorden. Förbi henne dundrar de spårvagnar som gör Helsingfors till en dam av värld.Guiden är en annorlunda guidebok, för både infödda och inflyttade - och för de turister som författaren betraktar som sin storfamilj. Den välkomnar alla. Man känner sig mera hemma. Och man har träffat någon.Kommitten för Finlands bokkonst utsåg Guiden till en av år 2014 vackraste böcker i Finland. Med motiveringen: Orden på pärmen är textade för hand, likaså kapitelrubrikerna. Pärmbilden och de vackra vinjetterna i början på varje kapitel skapar omedelbart en intim stämning. En lätt och förföriskt verk om Helsingfors, vackert som ett macaroon-bakverk.Grattis till grafiska planeraren Emma Strömberg och Sanna Mander som gjort pärmen och bilderna!
22,95 €
Kirjailija Ringell, Susanne
ISBNP9789515235039
Tuotemuotosidottu
Vuosi2014

Annanstans

Börja med att kolla den fantastiska boktrailern till Annanstans! Efteråt går hon ut i snöyran, i mörkret, ensam, omkring henne far bilar, springer kvinnor i pälsar, gråter hemlösa barn utan skor, hon promenerar den långa vägen mot tåget som ska ta henne hem till mamma i utkanterna, det är fyrverkerier, droskorna skramlar, håret luktar snö och natt, sången finns i henne, en hemlighet, som kan delas ut, till alla, det är underligt, i luften omkring henne, ingraverad, detta är natten / då vi dansar vi två, det är något, något, glädjen är enorm, för stor för denna kropp. Den grå finkjolen gungar kring hennes ben och också: hur en såg på henne när hon skulle gå, dörren som nästan hade snöat igen, hur, ett ögonblick, vid dörren. Romanen Annanstans är vävd av stämningar och ögonblick, »de stunder då du var som mest levande». I Chinatown i New York förbereder Nina sitt slutarbete från dansskolan om resorna som hon och hennes äventyrliga mamma Lida gjorde då hon var barn. Samtidigt i Helsingfors får Ninas mormor Vailet ett telefonsamtal: »Det gäller er anhöriga. Det finns ingen annan att ringa». Vailets moster Helga ligger på åldringshemmet och väntar på döden. Helga bär på en hemlighet från sin korta ungdom i New York på 1920-talet. Kvinnornas liv är sammansatta av trådar som täcker nästan ett sekel. Det handlar om att mötas och om det sista avskedet, om relationer mellan mödrar och döttrar och hur de plånas ut. Men också om mod och val, det svåra i att veta hur en människa ska leva. När är det nödvändigt att ge sig väg och när att stanna kvar? I bakgrunden skymtar New York och Helsingfors: ett under decennierna allt mer nedgånget nöjesfält på Coney Island och Helsingfors gator och ljus. Annanstans är Malin Kiveläs tredje roman. Med ett knappt lyriskt språk och en egensinnig humor skriver hon om begär och svek och längtan och blåbärspaj och kaffe. Vi läser i takt med huvudpersonernas tankar, ser och känner deras sköra drömmar. Men även drömmarnas grymma konsekvenser. Även de drömmar som aldrig uppfylls, de stunder som aldrig återkom, blir en del av oss.
27,95 €
Kirjailija Kivelä, Malin
ISBNP9789515232045
Tuotemuotosidottu
Vuosi2013

Karin Smirnoff
under ansvar & ödesmärkt

Liksom sin far August Strindberg var författaren och dramatikern Karin Smirnoff (1880-1973) inte rädd för att skriva om svåra ämnen och brännande samhällsfrågor. Författarskapet omfattar flera romaner och dramer samt två biografier över hennes far och modern, skådespelaren Siri von Essen. I denna volym ingår två av Karin Smirnoffs mest intressanta verk: romanen Under ansvar (1915) och pjäsen Ödesmärkt (1923). Hur var det att vara singelmamma i 1910-talets Helsingfors? Hur skildrades det homosexuella begäret i en av Nordens första pjäser med HBT-tema? För att framkalla texterna i ett modernt ljus har redaktörerna bett minoritetsombudsmannen Eva Biaudet, skådespelaren Riko Eklundh och författaren Anneli Jordahl skriva varsin kommentar. Biaudet reflekterar kring moderskapets villkor, Jordahl granskar klassperspektivet och Eklundh tolkar det homoerotiska temat hos Karin Smirnoff.
28,95 €
ISBNP9789515232120
Tuotemuotonidottu
Vuosi2013

Svulten

Den som längtar jagar oavbrutet. Svulten är en roman om den sista vampyren Jorunn Själfhämnd. En gång, då hon ännu var skräddardotter Jorunn Larsdotter i Stockholm i slutet av 1700-talet, sade hon ja. Till kärlek över hennes stånd, till friherre von B. Det slutade fatalt. Nu driver hon längs Helsingfors gator, hungrig och med en enda önskan: att dö. Allt hon har är hon trött att begära. Hon har levt i flera sekler, stillat sitt begär i Paris, London, Vilnius, Petersburg. Nu är hon den sista i sitt slag, obotligt ensam. Och hon har kommit till släkten von Bs gods för att ta ut sin hämnd. Hannele Mikaela Taivassalo skriver skärande vackert om det fula, det äcklande, det destruktiva. Och om vår tids förbannelse: att aldrig få nog. Jorunn efterlämnar sorg och skräck i sina spår, läsaren blir omväxlande rädd för henne och rädd om henne. Taivassalo ger sig modigt i kast med skräckgenren och dess våld och begär. Hon gör det på sitt eget hypnotiska vis - skrämmande skickligt. Numquam obliviscere. Glöm aldrig.
28,95 €
Kirjailija Taivassalo, Hannele Mikaela
ISBNP9789515230034
Tuotemuotonidottu
Vuosi2013

Samlaren

Tom är tolv år och lever i en värld av våld. Våldet finns överallt, det finns i skolan och det finns på fritiden. Han lever sitt liv med blick över axeln, och han längtar till att en dag bli vuxen. Medan han väntar samlar han på kapsyler som bland annat kan böjas till vassa och färggranna lösnaglar. En decemberdag blir han bekant med grannen Bo som samlar på bilar. Han lär också känna Bos snälla och vackra sambo Viola. De bor i en liten lägenhet i ett gult trähus och när Tom får sitt livs första lp, Rolling Stones Let it Bleed, får han spela den på Violas skivspelare. Bo och Viola har det precis så som Tom vill ha det när han en gång har vuxit upp. Många år senare sitter Tom och läser gamla mikrofilmer. Våldet fanns också i det gula trähuset och en ruskig historia rullas upp i autentiska förhörsprotokoll. Samlaren är en roman om barndom och ett dokument om ett brott men också om besatthet och samlande som passion. Robert Åsbacka har närmat sig händelsen i flera av sina tidigare romaner, men i Samlaren framkommer nu för första gången vad som verkligen hände den där luciahelgen 1969.
30,95 €
Kirjailija Åsbacka, Robert
ISBNP9789515230010
Tuotemuotosidottu
Vuosi2012

På utvägen var jag en annan

"Det finns någonting ohjälpligt mörkt i botten. Skadat. Var aktsam om din helighet. Den är kanske det enda du har. Aldrig självförvållad." Efter den prisbelönta novellsamlingen Vattnen, som blev något av ett genombrott i Sverige, återgår Susanne Ringell till poesin. Det här är brukspoesi att använda. Början av samlingen är en sträng, andlig rannsakan. Sedan utvidgas den mot världen med dess sinnlighet och hemligheter: "din skäggstubb mot mjölkvita lakan". Det finns ingen motsättning mellan världen och anden, de går in i varandra. "I humlemidjan bor smultron och vin, bor allt smörstekt och kantareller och grädde och vin, vin. Vad skulle sommaren vara utan sin tillåtande, trinda humla. Och det finns ju män och män, mogna som solhallon, släta som klippor. Det finns män som klippor under barfoten. Det finns underbara män."
20,95 €
Kirjailija Ringell, Susanne
ISBNP9789515228925
Tuotemuotonidottu
Vuosi2012

Brännvinskriget

28,95 €
Kirjailija Olin, K-G
ISBNP9789529600229
Tuotemuotonidottu
Vuosi2012
Näytetään tuotteet 1 - 10 Edellinen sivu 1 - 100 Seuraava sivu

Maksutavat
Sivukartta